Gå direkt till innehåll
BIld av Pexels från Pixabay
BIld av Pexels från Pixabay

Blogginlägg -

Vad är normalt blodtryck?

I veckan kom Googles rapport om de vanligaste sökningarna 2019. Det finns mycket råd och rön kring hälsa vilket gör att det skapas många frågetecken kring just detta tema. Idag, när många av oss ständigt har världens största sökmotor i fickan, så googlas det friskt på olika hälsorelaterade ämnen. En av de mest sökta fraserna på Google under 2019 är ”Vad är normalt blodtryck?” Tydligt är att många funderar över detta.

Normalt blodtryck

Vad som anses vara ett normalt blodtryck eller inte är faktiskt inte helt lätt att svara på. Detta beror bland annat på att blodtrycket kan variera under dygnet samt i olika åldrar, men det finns vissa riktlinjer. Enligt de senaste europeiska riktlinjerna för behandling av högt blodtryck så ska blodtrycket i första hand ligga lägre än 140/90 mmHg. Om blodtrycket är mätt hemma och under lugna förhållanden så blir det oftast lite lägre än om det är taget på sjukhus eller på vårdcentral. Högsta rekommenderade målblodtryck uppmätt i hemmet är 135/85 mmHg. Det bästa är om blodtrycket ligger ännu lite lägre. Det är oftast viktigare att övertrycket (det systoliska trycket) är lågt. Optimalt är att få ned övertrycket till mellan 120-129 mmHg och undertrycket (det diastoliska trycket) till mellan 70-80 mmHg. Blodtrycket ska ju dock inte vara så lågt att man blir yr och mår dåligt. 

Lyckligtvis finns det finns bra behandling av högt blodtryck. Förutom behandling genom läkemedel finns mycket att vinna genom att förbättra sin livsstil. Till exempel genom god kosthållning, minskat alkoholintag, minskad stress, ökning av den fysiska aktiviteten samt viktnedgång, om så behövs. 

Ämnen

Presskontakt

Jonas Wohlin

Jonas Wohlin

Presskontakt VD 070-855 37 00

Blodtrycksdoktorn hjälper människor ta kontroll över sitt blodtryck för att undvika allvarlig hjärt-kärlsjukdom och förtida död.

Blodtrycksdoktorn AB är en svensk vårdgivare som möjliggör att människor med högt blodtryck får en friskare framtid genom att på nya sätt engagera sig i behandlingen.
Blodtrycksdoktorn erbjuder en ny effektiv blodtrycksbehandling med blodtrycksmätning hemifrån, individuell behandlingsplan och vårdkontakt med sjuksköterska och specialistläkare i mobilen.

Blodtrycksdoktorn
Varvsholmen, Bredbandet 1
39230 Kalmar
Sverige