Gå direkt till innehåll
Hur ska jag göra när jag mäter mitt blodtryck?

Blogginlägg -

Hur ska jag göra när jag mäter mitt blodtryck?

Tänk på detta när du mäter ditt blodtryck

Hur gör man för att få ett så korrekt blodtrycksvärde som möjligt? Och varför skiljer sig mitt mätvärde från den ena stunden till den andra?

Det finns många olika faktorer som kan påverka ditt blodtryck, både på kort och lång sikt. När du ska göra en blodtrycksmätning är det bra om du undviker sådant som för stunden kan påverka trycket. Detta för att du ska få ett så rättvist värde som möjligt.

Innan blodtrycksmätning

Minst 30 minuter innan en blodtrycksmätning ska du undvika att träna, röka, snusa, dricka alkohol, dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker, då allt detta kan höja ditt blodtryck tillfälligt. Passa även på att tömma din blåsa innan du börjar mäta eftersom en full urinblåsa kan höja ditt blodtryck för stunden.

Sätt dig sedan bekvämt tillrätta på en stol eller fåtölj med ryggstöd. Placera båda fötterna stadigt på golvet. Korsade ben kan nämligen även det öka blodtrycksvärdet. Placera blodtrycksmätaren på överarmen, ca två cm ovanför armvecket. Placera armen antingen på ett bord framför, på ett armstöd eller en kudde. Det viktiga är att överarmen har stöd, är avslappnad och befinner sig i höjd med hjärtat. Det går bra att ha bar arm eller en tunn tröja, skjorta eller blus under manschetten. men undvik att vika upp tröjärmen ovanför manschetten då detta kan stasa armen och ge ett felaktigt blodtrycksvärde. När allt detta är gjort är det snart dags för själva mätningen men först, luta dig tillbaka och slappna av i minst fem minuter innan mätningen.

Under pågående blodtrycksmätning

Under själva mätningen ska du sitta stilla, undvika att prata och även undvika att lyssna aktivt på någon som pratar. Om du har en konversation under tiden du mäter ditt blodtryck så kan det också göra så att du får ett högre blodtryck än du kanske egentligen har normalt.

Om blodtrycket ändå varierar mycket

Även om du gör allt enligt ovan och mäter mycket noggrant varierar blodtrycket ändå ibland från en stund till en annan och man vet inte alltid varför. Hos en del varierar det mer än hos andra. Ofta varierar blodtrycket mer hos äldre individer än hos yngre och även hos de som haft högt blodtryck länge. Det kan ju även vara så att man glömt att ta blodtrycksmedicinen eller att upptaget av medicinen av någon anledning är sämre vid något tillfälle.

Mät ditt blodtryck regelbundet så att både du och din läkare får en rättvis bild av hur ditt blodtryck ligger. Du som är patient hos oss på Blodtrycksdoktorn kan alltid höra av dig till din vårdpersonal i chatten i appen om du har några frågor kring ditt blodtryck.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Jonas Wohlin

Jonas Wohlin

Presskontakt VD 070-855 37 00

Blodtrycksdoktorn hjälper människor ta kontroll över sitt blodtryck för att undvika allvarlig hjärt-kärlsjukdom och förtida död.

Blodtrycksdoktorn AB är en svensk vårdgivare som möjliggör att människor med högt blodtryck får en friskare framtid genom att på nya sätt engagera sig i behandlingen.
Blodtrycksdoktorn erbjuder en ny effektiv blodtrycksbehandling med blodtrycksmätning hemifrån, individuell behandlingsplan och vårdkontakt med sjuksköterska och specialistläkare i mobilen.

Blodtrycksdoktorn
Varvsholmen, Bredbandet 1
39230 Kalmar
Sverige